Kansallisgallerian arkistokokoelmat ja kirjasto ovat suljettuina Ateneumissa 16.6.–14.8.2017 ja Kiasmassa 18.6.–31.7.2017. Kiasma-kirjastossa voi tästä huolimatta vierailla 18.7.–29.7.2017, mutta tällöin ei ole saatavilla tutkijapalvelua.


Käynnistä arkistoon tulee sopia etukäteen.

Kansallisgallerian arkiston ja kirjaston usein kysytyt kysymykset (PDF)

Kuvakokoelmat

Suomen laajimmat kuvakokoelmat suomalaisesta kuvataiteesta ja taiteilijoista. Kuvakokoelmat myös myöntää kuvien käyttöoikeuksia julkaisu- ja tutkimuskäyttöön sekä lukuisiin muihin tarkoituksiin.

Kokoelmat karttuvat Kansallisgallerian oman dokumentointitoiminnan tuloksena, minkä lisäksi saadaan lahjoituksia yksityisiltä henkilöiltä tai yhteisöiltä.

Kokoelmien ydin ovat sen yli puoli miljoonaa valokuvaoriginaalia, jotka ovat pääosin taideteosvalokuvia. Näiden lisäksi kokoelmiin kuuluu myös painokuvia, kutsukortteja ja julisteita sekä taiteilijoihin ja taide-elämään liittyvää kuvamateriaalia. Kuvakokoelman vanhimmat valokuvat ovat alun perin Suomen Taideyhdistykselle 1860-luvulla hankittuja.

Kansallisgallerian arkistokokoelmien ja kuvaamon toteuttamissa galleriakuvauksissa on tallennettu vuosittain noin 50 nykytaiteilijan tuotantoa.

Taidehistorialliset asiakirja-arkistot

Suomalaiseen kuvataiteeseen liittyviä yksityisarkistoja, asiakirjoja ja kokoelmia 1800-luvun alusta nykypäivään: taiteilijoiden, yhdistysten, taideinstituutioiden ja muita arkistoja.

Taidehistorialliset asiakirja-arkistot sisältävät Suomen kuvataiteeseen ja Kansallisgallerian historiaan liittyviä yksityisarkistoja: taiteilijoiden, taiteilijaryhmien, museoihmisten, yhdistysten ja erilaisten taideinstituutioiden arkistoja ja asiakirjoja sekä kuvataiteen dokumentointiprojekteissa kerättyjä kokoelmia.

Arkistokokoelmat karttuvat jatkuvasti. Uutta aineistoa saadaan pääasiassa lahjoituksina sekä dokumentointitoiminnan tuloksena. Taidehistorialliset asiakirja-arkistot ovat tutkijoiden käytettävissä arkiston tutkijasalissa sopimuksen mukaan. Joissakin arkistokokonaisuuksissa on käyttörajoituksia.

Taidehistoriallisten asiakirja-arkistojen perustietoihin voi tutustua Karkki-tietokannan yleisöliittymässä. Koko tietokanta on tutkijoiden käytettävissä arkiston tutkijasalissa.

Osa Kansallisgallerian arkistokokoelmien aineistosta on digitoitu ja käytettävissä verkossa tai arkiston tiloissa.

Leikekokoelma

Lehtileikkeitä ja leikekirjoja pääasiassa suomalaista taide-elämää ja taiteilijoita koskevasta lehtikirjoittelusta 1890-luvulta vuoteen 2012.

Leikekokoelman vanhin osuus on Suomen Taideyhdistyksen sihteerin J. J. Tikkasen kokoamaa leikemateriaalia. Leikekirjoihin liimatut artikkelit vuosilta 1897–1980 sekä taiteilijakohtaiset irtoleikkeet vuosilta 1981–1999 on mikrofilmattu tutkijoiden käyttöön.

Mikrofilmikorttien selailua helpottavat viitekortit kattavat leikkeet yksittäisistä kuvataiteilijoista vuosilta 1897–1980 sekä asiasanoitetut ja arvostelijakohtaiset leikkeet vuosilta 1897–1971. Vuosien 1981–1999 taiteilijoita koskevien leikkeiden mikrofilmikortit ovat sukunimen mukaan aakkosjärjestyksessä.

Taiteilijakohtaiset leikkeet vuosilta 2000–2012 ovat irtoleikkeinä kansioissa. Myös muut asiasanoitetut irtoleikkeet on järjestetty aiheenmukaisesti kansioihin. Varsinaisen leikemateriaalin lisäksi arkistossa on viitekortisto vuosien 1891–1896 taidetapahtumista.

Av-arkisto

Kuvataiteen videodokumenttien ja äänitteiden arkisto.

Kansallisgallerian arkistokokoelmien av-arkisto on tutkijakäyttöön tarkoitettu audiovisuaalisten aineistojen arkisto. Kokonaisuudessaan se muodostuu äänitearkistosta ja videodokumenteista.

Av-aineistot on luetteloitu tietokantaan, jossa on yli neljätuhatta tietuetta. Säilytettävästä aineistosta on tuotettu arkistoon nauhasäilytyskopio, minkä lisäksi osasta aineistoa on katselukopio, joihin voi tutustua arkiston tiloissa. Äänitteiden osuus tietokannassa on noin 700.