Kansallisgallerian arkistokokoelmat ja kirjasto ovat suljettuina Ateneumissa 16.6.–14.8.2017 ja Kiasmassa 18.6.–31.7.2017. Kiasma-kirjastossa voi tästä huolimatta vierailla 18.7.–29.7.2017, mutta tällöin ei ole saatavilla tutkijapalvelua.


Kansallisgallerian kirjasto on Suomen suurin kuvataiteen erikoiskirjasto. Kirjasto toimii kahdessa toimipisteessä. Kiasma-kirjastossa on nykytaiteen aineistoa 1960-luvulta lähtien. Ateneumin tutkijakirjasto on keskittynyt erityisesti Suomen taiteen historiaan. Sinebrychoffin kirjasto on käytettävissä Ateneumin tutkijakirjastossa sopimuksen mukaan ja sen kokoelmiin kuuluu vanhaa ulkomaista taidetta käsittelevä kirjallisuus.

Kansallisgallerian arkiston ja kirjaston usein kysytyt kysymykset (PDF)
Kirjav@ – Kansallisgallerian kirjaston kokoelmatietokanta
Kirjastoon saapuvat lehdet
Kirjaston ulkopuoliset tietokannat

Kiasma-kirjasto

Kiasma-kirjasto on nykytaiteeseen erikoistunut kirjasto, jonka kokoelmaa kartutetaan Kiasman näyttely- ja kokoelmatoimintaa tukien. Keskeisiä aineistoryhmiä ovat kotimainen nykytaide, nykytaiteen uusimmat kansainväliset ilmiöt ja niihin liittyvä teoreettinen kirjallisuus, Kiasman kokoelmataiteilijat sekä taidelehdet. Asiakkaiden käytössä on myös iPadeja, joilla pääsee kätevästi muun muassa Kiasman näyttelyihin ja kokoelmateoksiin liittyvän tiedon pariin. IPadeilla voi tutustua myös Kansallisgallerian monipuolisiin digitaalisiin aineistoihin sekä audiovisuaalisesta arkistosta valikoituun aineistoon.

Kirjastossa voi vierailla museokäynnin yhteydessä kirjaston aukioloaikoina tai sopimalla käynnistä etukäteen. Kirjaston tutkijapaikkojen rajallisen määrän takia tutkija-asiakkaiden on hyvä varata tutkijapaikka etukäteen. Laajemmissa tiedonhakutarpeissa tulee varata tietopalveluaika. Ajanvaraukset ja tiedustelut: kirjasto(at)kansallisgalleria.fi

Tutkija-asiakkaille on Kiasma-kirjastossa myös lukulaite mikrofilmattuja taiteilijakohtaisia lehtileikkeitä varten, rajavuodet 1897–1999. Av-arkiston aineistot ovat saavutettavissa myös Kiasma-kirjastossa Avokaado-tietokannan kautta. Ajanvaraukset ja tiedustelut: tutkimus(at)kansallisgalleria.fi

Kiasma-kirjaston aukioloajat:

ti klo 10–17
ke klo 10–20
to klo 10–17
pe klo 10–17 (joka kuukauden ensimmäinen perjantai klo 10–20)
la klo 10–17

Kirjasto ylläpitää Nykytaiteen virtuaalikirjastoa, josta löytyy hyödyllisiä linkkejä nykytaiteesta kiinnostuneille.

Ateneumin ja Sinebrychoffin tutkijakirjastot

Ateneumin tutkijakirjasto on vanhin osa Kansallisgallerian kirjastoa. Sen kokoelmat ovat karttuneet Ateneum-rakennuksen valmistumisen jälkeen vuodesta 1889. Ne tukevat Ateneumin taidemuseon kokoelmateosten ja suomalaisen taiteen tutkimusta. Kirjaston tietokannasta löytyy myös konservointialan kirjallisuutta. Sinebrychoffin tutkijakirjasto on osa Kansallisgallerian kirjastoa ja se on käytettävissä Ateneumin tutkijakirjastossa sopimuksen mukaan. Sinebrychoffin kirjaston kokoelmat liittyvät Fanny ja Paul Sinebrychoffin kotimuseoon, museon taidekokoelmaan ja näyttelyihin.

Käynnistä Ateneumin tutkijakirjastoon tulee sopia etukäteen. Ateneumin tutkijakirjasto palvelee asiakkaita ajanvarauksella tiistaina, keskiviikkona ja torstaina, yleensä klo 9–16 välisenä aikana. Ajanvaraukset ja tiedustelut: kirjasto(at)kansallisgalleria.fi

Kirjasto ylläpitää Suomalaisen kuvataiteen bibliografiaa, joka sisältää viitetietoja suomalaisesta kuvataidekirjallisuudesta.