Kansallisgallerian arkisto ja kirjasto ovat suljettuina 12.12.2014–6.1.2015.

Kansallisgallerian kirjasto on Suomen suurin kuvataiteen erikoiskirjasto.

Kirjasto toimii kahdessa toimipisteessä. Kiasman tutkijakirjastossa on nykytaiteen aineistoa 1960-luvulta lähtien. Ateneumin tutkijakirjasto on keskittynyt erityisesti Suomen taiteen historiaan. Sen yhteydessä toimii Sinebrychoffin tutkijakirjasto, jossa on vanhaa ulkomaista taidetta käsittelevä kirjallisuus. Kirjaston kokoelma karttuu ostojen, julkaisuvaihdon ja lahjoitusten avulla.

Käynnistä kirjastoon tulee sopia etukäteen.

Kirjav@ – Kansallisgallerian kirjaston kokoelmatietokanta
Kirjastoon saapuvat lehdet
Kirjaston ulkopuoliset tietokannat

Kiasman tutkijakirjasto

KIASMAN TUTKIJAKIRJASTO ON SULJETTU 13.10.2014 LÄHTIEN KIRJASTON MUUTON JA REMONTIN TAKIA.
Kirjaston aineisto ei ole käytettävissä, mutta voitte tarvittaessa olla yhteydessä Ateneumin tutkijakirjastoon. Uudistunut kirjasto avataan keväällä 2015 uusissa tiloissa Kiasman 5. kerroksessa.

Kiasman tutkijakirjaston kokoelmissa on nykytaiteen aineistoa. Kokoelmaa kartutetaan Nykytaiteen museon näyttely- ja kokoelmatoimintaa tukien. Keskeisiä aineistoryhmiä ovat: kotimainen nykytaide, nykytaiteen uusimmat kansainväliset ilmiöt ja niihin liittyvä teoreettinen kirjallisuus, kokoelmataiteilijat ja taidelehdet. Kirjasto hoitaa Nykytaiteen museo Kiasman julkaisuvaihdon koti- ja ulkomaisten taidemuseoiden kanssa.

Kirjasto ylläpitää Nykytaiteen virtuaalikirjastoa, jonka sivuilla on paljon hyödyllisiä linkkejä ja tietoa jokaiselle nykytaiteesta kiinnostuneelle.

Ateneumin ja Sinebrychoffin tutkijakirjastot

Ateneumin tutkijakirjasto on vanhin osa Kansallisgallerian kirjastoa. Sen kokoelmat ovat karttuneet Ateneum-rakennuksen valmistumisen jälkeen vuodesta 1889. Ne tukevat Ateneumin taidemuseon kokoelmateosten ja suomalaisen taiteen tutkimusta. Kirjaston tietokannasta löytyy myös konservointialan kirjallisuutta.

Kirjasto ylläpitää myös Suomalaisen kuvataiteen bibliografiaa.

Sinebrychoffin tutkijakirjasto on osa Kansallisgallerian kirjastoa ja se on käytettävissä Ateneumin tutkijakirjastossa sopimuksen mukaan. Kokoelmat liittyvät Fanny ja Paul Sinebrychoffin kotimuseoon, museon taidekokoelmaan ja näyttelyihin.