Kuvapalvelu on suljettu 31.7.–4.8.2017.


Kansallisgallerian kuvakokoelmat myöntää kuvien käyttöoikeuksia julkaisu- ja tutkimuskäyttöön sekä lukuisiin muihin tarkoituksiin.

Kuvakokoelmilta voit tilata taideteoskuvia Ateneumin taidemuseon, Nykytaiteen museo Kiasman ja Sinebrychoffin taidemuseon kokoelmateoksista ja tietyin rajoituksin koko Kansallisgallerian arkistokokoelmien aineistoista.

Ateneumin, Kiasman ja Sinebrychoffin taidemuseoiden kokoelmateostietoihin voi tutustua Taidekokoelmat verkossa -palvelussa. Laajemmin kuva-arkiston kuviin ja tietokantoihin pääsee tutustumaan Kansallisgallerian arkistokokoelmien tiloissa. Käynnistä on sovittava erikseen.

Tilatut kuvat toimitetaan digitaalisina linkkipalvelun välityksellä. Kansallisgallerian kuvakokoelmat tekee kuvien käytöstä sopimukset tilaajien kanssa. Kuvien käytöstä peritään kuvankäyttömaksu.

Julkaistaessa on mainittava ainakin taiteilija, teos, vuosi, omistajan nimi, Kansallisgalleria / valokuvaajan nimi.

Tiedustelut ja tilaukset sähköpostitse osoitteeseen kuvakokoelmat(at)kansallisgalleria.fi. Ilmoitathan yhteydenotossa mahdollisimman tarkat tiedot tilattavasta kuvasta ja sen käyttötarkoituksesta.

Tekijänoikeuksista taideteoskuvissa

Taideteoskuvissa tekijänoikeuden haltijoita ovat sekä taiteilija että valokuvaaja. Taideteosten tekijänoikeudet ovat voimassa 70 vuotta taiteilijan kuolemasta ja valokuvan osalta suoja on 50 vuotta kuvan ottamisvuodesta. Kansallisgallerialle maksettava kuvankäyttökorvaus kattaa valokuvaajan tekijänoikeusmaksun. Kuvien tilaaja vastaa tämän lisäksi mahdollisista taiteilijan tekijänoikeuskorvauksista oikeudenhaltijoille, jos taiteilijantekijänoikeus on voimassa. Oikeudenhaltijoita voivat olla joko taiteilijat, perikunnat tai tekijänoikeusjärjestö Kuvasto ry, jotka myöntävät edustamiensa oikeudenhaltijoiden käyttöluvat. Kuvaston verkkosivuilla on lista järjestön kanssa sopimuksen tehneistä taiteilijoista ja perikunnista. Kuvapalvelussa on joidenkin tekijänoikeuden haltijoiden yhteystiedot, joilla ei ole sopimusta Kuvaston kanssa.

Ajankohtaisten näyttelyiden lehdistökuvat ovat museoiden lehdistösivuilla. Muuhun kuin ajankohtaiseen tiedotuskäyttöön tarkoitetut kuvat tulee aina tilata Kansallisgallerian kuvakokoelmista.