Kaksi tutkijaa tarkastelee suurta mustavalkovalokuvavedosta, jossa taiteilija istuu ateljeessaan. Tutkijoiden pöydällä näkyy lisää valokuvia ja taustalla ruskeita pahvisia arkistokoteloita.header-image-shape

Arkisto

Arkistokokoelmissa on taidehistoriallisia asiakirjoja, lehtileikkeitä ja audiovisuaalisia dokumentteja. Kansallisgallerialla on myös Suomen laajimmat suomalaista kuvataidetta ja taiteilijoita käsittelevät kuvakokoelmat.

Kansallisgallerian arkistokokoelmat ja kirjasto ovat suljettuina toistaiseksi.

Kuvakokoelmissa on yli puoli miljoonaa valokuvaa

Taideteosvalokuvat muodostavat pääosan yli puolen miljoonan valokuvaoriginaalin kokoelmasta. Lisäksi kuvakokoelmissa on painokuvia, kutsukortteja ja julisteita sekä kuvamateriaalia taiteilijoista ja taide-elämästä.

Kuvakokoelman vanhimmat valokuvat ovat peräisin 1860-luvulta. Tuolloin Suomen Taideyhdistys alkoi hankkia teosvalokuvia.

Kokoelma karttuu jatkuvasti oman dokumentointitoiminnan ansiosta. Lisäksi Kansallisgalleria saa lahjoituksia yksityishenkilöiltä ja yhteisöiltä.

Kuvakokoelmiimme voit tutustua etusivun hakutoiminnon avulla. Kuvapalvelu myöntää kuvien käyttöoikeuksia julkaisu- ja tutkimuskäyttöön sekä muihin tarkoituksiin.

Asiakirjat kertovat Suomen taiteen historiasta

Arkiston asiakirjat sisältävät tietoa Suomen kuvataiteen ja Kansallisgallerian historiasta. Arkistokokonaisuudet ovat pääosin yksityisarkistoja. Yksityisarkistot ovat muodostuneet taiteilijoiden, taiteilijaryhmien, museoihmisten, yhdistysten ja erilaisten taideinstituutioiden taltioidessa asiakirjoja. Mukana on myös kuvataiteen dokumentointiprosessien kuluessa kerättyjä kokoelmia.

Asiakirja-arkiston kokoelmat karttuvat jatkuvasti. Uusi aineisto saadaan pääasiassa lahjoituksina ja oman dokumentointitoiminnan tuloksena.

Arkiston asiakirjat ovat tutkijoiden käytettävissä Ateneumissa. Joissain arkistokokonaisuuksissa on käyttörajoituksia. Tiedustelut ja käyntiajanvaraukset: tutkimus (at) kansallisgalleria.fi.

Taidehistoriallisten asiakirja-arkistojen perustietoihin voit tutustua etusivullamme olevan hakutoiminnon avulla. Tiedustelut: tutkimus (at) kansallisgalleria.fi.

Leikekokoelma on näkymä menneisyyden käsityksiin taide-elämästä ja taiteilijoista

Kansallisgallerian lehtileikekokoelmassa on lehtileikkeitä ja niistä koottuja leikekirjoja.

Lehdissä julkaistut artikkelit käsittelevät pääasiassa suomalaista taide-elämää ja taiteilijoita 1890-luvulta lähtien. Leikekokoelman vanhin aineisto on Suomen Taideyhdistyksen sihteerin J. J. Tikkasen kokoamaa.

Osa lehtileikkeistä on mikrofilmattu. Voit tutustua aineistoon Ateneumin ja Kiasman kirjastoissa. Tiedustelut, aineistotilaukset ja ajanvaraukset: tutkimus (at) kansallisgalleria.fi.

Mikrofilmattuun aineistoon voit tutustua taiteilijaviitekorttien avulla

Vuosien 1897 - 1980 artikkelien viitetiedot ovat haettavissa taiteilijan sukunimen mukaan aakkostettuina osoitteessa taiteilijaviitekortit.kansallisgalleria.fi.

Av-arkisto on kuvataiteen videodokumenttien ja äänitteiden arkisto

Arkistokokoelmien audiovisuaalisten aineistojen arkisto on tarkoitettu tutkijakäyttöön. Se sisältää äänitteitä ja videodokumentteja, esimerkiksi taiteilijahaastatteluita.

Aineistoja on noin 2000. Äänitteitä on noin 700.

Digitoidut aineistot on luetteloitu tietokantaan. Niihin voit tutustua Kiasma-kirjastossa. Varaa käyntiaika ja tilaa aineisto: tutkimus (at) kansallisgalleria.fi.

Kuva: Kansallisgalleria / Jenni Nurminen

Valitettavasti käyttämäsi selain ei ole tuettu, sivuston käytössä voi esiintyä ongelmia.