Henkilöiden varjoja Kiasman seinää vasten.
Kansallisgallerian henkilökunta ideoi työpajoissa 1300 ehdotusta museotoiminnan ympäristövaikutusten pienentämiseksi. Kuva Kansallisgalleria / Pirje Mykkänen

Haluamme jättää vihreän kädenjäljen

7.12.2021Ajankohtaista

Vihreä kädenjälki on Kansallisgallerian ympäristöohjelma, jossa kestävästä kehityksestä tulee pysyvä osa toimintaamme ja Kansallisgalleriasta hiilineutraali vuoteen 2035 mennessä. Vihreä kädenjälki kannustaa henkilökuntaa, museokävijöitä ja sidosryhmiä ekotekoihin ja ympäristömyönteisiin valintoihin.

Vihreä kädenjälki –ohjelma perustuu Kansallisgallerian henkilökunnan ideoihin. Eri ammattiryhmät ideoivat työpajoissa yli 1300 ehdotusta museotoiminnan ympäristövaikutusten pienentämiseksi. Niistä tiivistimme päätavoitteemme ja toimenpideohjelman. Vuodesta 2020 lähtien Vihreä kädenjälki on ollut osa Kansallisgallerian strategiaa.

Ekokompassi ohjaa toimintaa

Koska ympäristöohjelman täytyy olla tuloksellinen ja mitattavissa, olemme sitoutuneet myös ulkopuoliseen Ekokompassi-ympäristöjärjestelmään. Ekokompassin avulla teemme ympäristölupauksen, asetamme tarkemmat tavoitteet ja seuraamme asiantuntijoiden kanssa tavoitteiden toteutumista vuositasolla. Olemme nyt ohjelman rakentamisvaiheessa. Auditointi ohjelman käyttöönotto ja sertifionti tapahtuu vuonna 2022.

Samalla kun rakennamme Ekokompassia, jatkamme ekotekoja ja ympäristömyönteisiä valintoja arkipäivässämme. Laitoimme kuntoon jätteiden lajittelun ja kierrätyksen kaikissa kolmessa museossamme, suosimme näyttelytuotannoissa ympäristöystävällisiä ja kierrätettäviä materiaaleja ja suunnittelemme taideteoskuljetuksia yhä tehokkaammiksi. Tarjoilemme omissa tilaisuuksissamme kasvis- ja lähiruokaa.

Lisäksi koulutamme henkilökuntaa ympäristötietoisuuteen ja ekotekoihin. Opettelemme keräämään dataa, jolla mittaamme päästöjämme. Jaamme museoalalla kehittämäämme Vihreä kädenjälki -työpajamallia ja järjestämme kestävää kehitystä käsitteleviä yleisötilaisuuksia.