Kiasma itäjulkisivu auringossa.
Kansallisgallerian sähkö tuotetaan jatkossa kotimaisella tuulivoimalla.

Kansallisgalleria on siirtynyt vihreään sähköön

10.3.2022Ajankohtaista

Kansallisgalleria on siirtynyt osana ympäristöohjelmaansa tuulivoimalla tuotettuun vihreään sähköön. Tämän arvioidaan vähentävän Kansallisgallerian hiilidioksidipäästöjä noin 70 prosenttia. Tuulivoimalla tuotettu sähkö on kotimaista.

“Olen iloinen voidessani kertoa, että nyt ja tulevaisuudessa toimimme tuulivoimalla. Tämä tulee vähentämään hiilidioksidipäästöjämme noin 70 prosentilla,” Kansallisgallerian kiinteistöpäällikkö Matti Bergbacka toteaa. Hänen mukaansa päätös syntyi helposti, sillä tuote on sertifioitu ja sen laskennassa on noudatettu Glasgow:n sopimusta.

Vuonna 2019 Kansallisgallerian mitattujen päästöjen hiilijalanjäljestä noin 70 prosenttia muodostui sähkön kulutuksesta. Hiilidioksidipäästöjä tulee säästymään vuosittain noin 1000 000 kgCo2e Kansallisgallerian sähkön aiheuttamien päästöjen ollessa vuonna 2019 1 078 948 kgCo2e. Tuulivoima on uusiutuvaa energiaa ja lähes päästötöntä. Lisäksi tuulivoiman rakentaminen kasvattaa kotimaassa tuotetun energian osuutta ja vähentää tuontiriippuvuutta.

Vihreä kädenjälki on Kansallisgallerian ympäristöohjelma, jossa kestävästä kehityksestä tulee pysyvä osa toimintaa ja Kansallisgalleriasta hiilineutraali vuoteen 2035 mennessä. Koska ympäristöohjelman täytyy olla tuloksellinen ja mitattavissa, Kansallisgalleria on sitoutunut myös ulkopuoliseen Ekokompassi-ympäristöjärjestelmään. Ekokompassin avulla tehdään ympäristölupaus, asetetaan tarkemmat tavoitteet ja seurataan asiantuntijoiden kanssa tavoitteiden toteutumista vuositasolla.