Outi Heiskanen

12 teosta

Outi Heiskanen teki kuvia, installaatioita ja performansseja

Taiteilija teki pitkän uransa aikana grafiikkaa, piirustuksia, maalauksia ja installaatioita sekä performansseja. Hänen kuvateoksensa voivat asettua installaatioiksi, lepattaa ilmassa, muuntua pelikorteiksi tai sulautua toisiinsa uusina ja yllättävinä yhdistelminä eli kompiiseina.

Grafiikka Heiskasen tärkeimpänä ilmaisukeinona

"Graafikko on musta kumarainen hahmo, joka puuhailee piirtimiensä ja syövytyshappojensa kanssa. Grafiikan tekeminen on käpertynyttä hommaa. ... Kuitenkin grafiikan tekeminen on elämää, sillä se on äärimmäisin ja intiimein aste minun luomistyössäni, pisimmälle viety tuote." Outi Heiskanen

Yksityinen muuttuu taiteessa yhteiseksi

Teoksissa kohtaamme Heiskasen perheen ja laajan ystäväpiirin. Hän löysi aiheensa mielensä kerrostumista ja arkipäivästä, kaikesta näkemästään. Kuvat kiertävät elämän perusasioita: surua, rakkautta, iloa, kuolemaa ja pelkoa; kaipuuta, syntymää, raskautta. Ne ovat yksityisiä ja yhteisiä kokemuksia.

Ihmisen inhimillisyys ja eläimellisyys

Hän tutki ja piirsi eläimiä, ihmisiä sekä eläinten ja ihmisten sekamuotoja läpi tuotantonsa. "Koska eläin on kaikkein humanistisin asia mikä meillä on, käytän sitä linkkinä näissä töissäni, eläin mytologisena hahmona, sekaeläin metamorfoosi, ihmisten ja eläinten läheiset suhteet." (Päiväkirja, 1977)

Rakkain materiaali

Risut ovat olleet Heiskasen rakkain materiaali. Vuosikymmenten ajan hän rakenteli niistä majoja missä milloinkin hän eli. Näyttelyidensä yhteydessä hän innosti ihmisiä myös itse rakentamaan omia majoja.

Naisen elämää

Naisen elämän tutkiminen on Heiskasen taiteen keskeisiä aihepiirejä. Hän on pohtinut avioliittoa instituutiona, sen perimmäistä tarkoitusta ja oikeutusta. Oma avioliitto on myös ollut aiheena. Hän on myös kuvitellut vaihtoehtoisia perhemuotoja, perinteistä avioliittoa helpompia.

Risuviiva

Jo nuorena aloittelevana taiteilijana Outi tajusi elävän viivan – risuviivan – kauneuden. Se on orgaaninen, samanlainen kuin verisuonet, lehtiruoko ja tietenkin risu.

Kokonaisvaltaisia värikokemuksia

Heiskanen rakasti värejä, eniten tyypillisiä tiibetiläisiä värejä. Vuosikymmenien ajan hän yritti saada värit mukaan grafiikkaansa, mutta se ei ollut aina teknisesti helppoa. Hän on kirjoittanut värikokemuksistaan esimerkiksi ihmehetkinä, jolloin antaa värien tulla ja täyttää itsensä.