Kimppu

Kimppu, 2016

  • 79 × 60 × 60 cm, terälehtiä, kasvinosia, kivi, betoni, asfaltti, yms. / kronblad, växtdelar, sten, betong, asfalt mm. / petals, plant parts, stone, concrete, asphalt etc.
  • osto, N-2017-55
  • Omistaja: Suomen valtio
Kuva: Kansallisgalleria
Kansallisgalleria / Nykytaiteen museo Kiasma

Kuvaus

Kolme veistosta on rakennettu kasvinosista ja muista luonnonmateriaaleista kuten kivistä. Taiteilijaa kiinnostaa teoksiin sisältyvät haurauden ja kestävyyden sekä hetkellisyyden ja pysyvyyden väliset jännitteet. Kimppu-teoksessa kovat kivet, asfaltin ja betonin palat on päällystetty hennoilla kukan terälehdillä. Pokaali on veistoksena niin herkkä, että sitä on mahdotonta säilyttää ikuisesti. Östlund kertoo taiteestaan: ”Työskentelen veistosten parissa, joiden aikaa vievä prosessi toimii minulle alustana, kun käsittelen ihmisen olemassaoloa. Teokset sisältävät lähes aina muokattua, haurasta kasvimateriaalia, ja siksi ne eivät ole staattisia vaan käyvät osittain läpi hitaan muutosprosessin. Tämä ominaisuus muodostaa osan teoksien kokemisesta ja niiden tulkinnasta. Olemassaolon hauraus on osoittautunut keskeiseksi teemaksi työskentelyssäni.”

Hankintaperusteet

Charlotta Östlund (s. 1973) hyödyntää teoksissaan usein haurasta kasvimateriaalia. Omassa lausunnossaan taitelija kertoo, että luonto toimii hänelle tapana käsitellä ihmisen maailmassa olemista. Joutomaan säkeitä -nimisessä näyttelyssä taitelija esitti kokoelman pääosin kasveista koottuja…

Asiasanat

Näyttelyt

  • 26.4.20191.3.2020
    Yhteiseloa – Ihminen, eläin ja luonto Kiasman kokoelmissa