Kansallisgalleriassa tehdään monenlaista työtä kokoelman hyväksi. Kokoelmaa kartutetaan, hoidetaan ja saatetaan yleisön nähtäville. Kansallisgallerian ammattilaiset, kuten amanuenssit, näyttelymestarit, valokuvaajat, konservaattorit ja museoregistraattorit ovat päivittäin töissä kokoelmien kanssa.

Pikalinkit

Kotina varasto

Taideteoksen huoltaminen

Valokuvat ja tiedot talteen

Näyttely rakentuu – taideteos osana kokonaisuutta

Vihdoin esillä! Kokoelmasta iloa kävijöille

Varastolta näyttelyyn – taideteoksen matka

Esittelemme tässä taideteoksen matkan varastolta näyttelyyn eri vaiheineen. Kuvat ja videot tarjoavat kurkistusikkunan kulissien taakse ja kutsuvat tutustumaan erilaisiin töihin Kansallisgallerian kokoelmien parissa.

Katso miten hoituu hankalampikin taideteoskuvaus valokuvaajien toimesta, kuuntele konservaattorin haasteellisesta työstä ja seuraa miten näyttely rakentuu.

Videoita myös Kiasman ja Ateneumin You Tube -sivuilla.

Kotina varasto

Kansallisgallerian yli 35 000 taideteoksesta vain pieni osa voi olla kerrallaan esillä näyttelysaleissa. Muut teokset säilytetään taideteosvarastoissa. Kun tulevia näyttelyjä valmistelevat kuraattorit ovat valinneet teoksen tulevaa näyttelyä varten, näyttelymestarit hakevat sen varastolta. Aina kun teoksen siirto tilataan, museoregistraattorit koordinoivat teosten kuljetukset. He myös hoitavat lainaukset, jos kokoelmateos on menossa näyttelylainaan muualle Suomeen tai maailmalle.

Taideteoksen huoltaminen

Taideteokset ovat herkkiä esineitä ja niitä on käsiteltävä huolella, jotta ne säilyisivät jälkipolville. Konservaattori tarkastaa teoksen kunnon ja tarvittaessa valmistelee sen näyttelyä varten. Erityisesti nykytaiteen teokset voivat olla haastavia!

Kiasman vastaava konservaattori Siukku Nurminen puhuu taiteilija Anni Rapinojan luonnonmateriaaleista valmistetuista teoksista. Teokset kuuluvat Kiasman kokoelmiin.

Ateneumissa veistoskonservaattori huolehtii Carl Eneas Sjöstrandin Kyllikki-veistoksen (1879) kuntoon näyttelyä varten.


Valokuvat ja tiedot talteen

Kun teos on kunnossa, se voidaan valokuvata. Joskus taideteoksen kuvaaminen ei ole niin helppoa. Kansallisgallerian valokuvaajat hoitavat kuitenkin työnsä, vaikka kyseessä olisi esimerkiksi Torsten Wasastjernan (1863–1924) jättikokoinen maalaus Varisevat lehdet (1897).

Taideteosten ohella museoissa työskennellään myös arkistoaineiston parissa. Kun valokuvaajat ovat dokumentoineet teoksen tai näyttelyn, aineisto arkistoidaan Kansallisgallerian arkistokokoelmiin, samoin kuin näyttelyluettelot kirjastoon.

Ajankohtaisten näyttelyjen ja tapahtumien ohella arkisto huolehtii myös perustyöstään eli kokoelman hoitamisesta, niin itse kerätyn kuin lahjoitusten osalta.

Näyttely rakentuu – taideteos osana kokonaisuutta

Kun näyttelyä varten valitut teokset ovat valmiina esillepanoa varten, alkavat näyttelymestarit rakentaa näyttelyä kuraattorien ja näyttelysuunnittelijoiden suunnitelmien mukaisesti. Näyttely muodostuu tarkkaan valitusta kokonaisuudesta taideteoksia, jotka liittyvät tiettyyn teemaan, aikaan tai taiteilijaan. Näyttelyn teokset voivat olla omista kokoelmista tai lainassa muualta. Teokset ripustetaan seinille tai laitetaan muutoin esille näyttelysaleihin. Jos näyttelyyn tulee muita rakennelmia, esimerkiksi väliseiniä tai vitriinejä, ne kasataan.

Nykytaiteen osalta taiteilija itse voi olla keskeisenä toteuttajana näyttelyn rakentamisessa.


Vihdoin esillä! Kokoelmasta iloa kävijöille

Taideteokset ovat esillä ja näyttely avataan. Perusnäyttelyt uusitaan yleensä vain harvoin, vaikka pieniä muutoksia saatetaan tehdä. Vaihtuvat näyttelyt kestävät yleensä muutaman kuukauden.

Kokoelmat ja näyttelyt tarjoavat museoiden kävijöille paljon nähtävää ja koettavaa. Sinebrychoffin taidemuseon perusnäyttelyn salit antoivat inspiraatiota nuorten musiikkivideoprojektiin.