Tähän on koottu Kansallisgallerian museoiden, arkiston ja kirjaston kokoelmien tietokantoja, aineistoja ja luetteloita, jotka ovat käytettävissä verkossa. Osa aineistosta on ladattavissa myös avoimena datana.

Tutustu myös Kansallisgallerian julkaisuihin verkossa.

Kokoelmatietokannat

Taidekokoelmat verkossa
Etsi, hae ja löydä tietoa Ateneumin taidemuseon, Nykytaiteen museo Kiasman ja Sinebrychoffin taidemuseon teoksista, taiteilijoista ja kokoelmista.

Valtion taideteostoimikunnan taidekokoelmat verkossa
Etsi, hae ja tutki Valtion taideteostoimikunnan taideteoksia.

Karkki
Karkki-tietokannan yleisöliittymästä löytyvät taidehistoriallisten asiakirja-arkistojen perustiedot. Koko tietokanta on tutkijoiden käytettävissä arkiston tutkijasalissa.

Kirjav@
Kansallisgallerian kirjaston kokoelmatietokanta, johon luetteloidaan Ateneumissa, Kiasmassa ja Sinebrychoffilla sijaitsevat kokoelmat. Kokoelman vanhin julkaisu on vuodelta 1719. Kirjaston kartuntaluetteloa on ylläpidetty vuodesta 1889. Tietokantaa on ryhdytty ylläpitämään vuonna 1988 ja vuodesta 2005 se on ollut selailtavissa internetissä. Kirjav@n luetteloinnissa keskiössä ovat taiteilijat, joten ryhmänäyttelyiden yhteydessä on pyritty laittamaan kaikki osallistuneet taiteilijat kohdehenkilöiksi.

Muut tietokannat

Suomalaisen kuvataiteen bibliografia
Suomalaisen kuvataiteen bibliografia sisältää viitetietoja suomalaisesta kuvataidekirjallisuudesta, joka koskee taide-elämää ennen vuotta 1970. Bibliografian viitteiden julkaisuaika vaihtelee 1800-luvun alusta tähän päivään. Bibliografia palvelee erityisesti ennen vuotta 1969 debytoituneita taiteilijoita koskevan tiedon jäljittämisessä.

Nykytaiteen virtuaalikirjasto
Nykytaiteen virtuaalikirjastossa on paljon hyödyllisiä linkkejä ja tietoa jokaiselle nykytaiteesta kiinnostuneelle. Taiteilijatietoja on kartutettu lähinnä Nykytaiteen museo Kiasman näyttelytoimintaan ja kokoelmiin liittyen.

Kokoelma-aineistot

Akseli Gallen-Kallelan ja Carl Dørnbergerin taiteilijaystävyys ja kirjeenvaihto 1885–1929
Kansallisgallerian arkistokokoelmat ja Gallen-Kallelan Museo ovat julkaisseet tutkimusyhteistyönsä tuloksena verkkosivuston, joka pohjautuu taiteilijoiden toisilleen kirjoittamiin, säilyneisiin kirjeisiin. Sivustolla voi mm. selailla kirjeitä, lukea niiden suomennettuja tiivistelmiä ja tutustua kirjeissä mainittuihin henkilöihin ja taideteoksiin.

Daniel Nyblinin taideteoslasinegatiivit
Kansallisgallerian arkiston kokoelmiin kuuluvat valokuvaaja Daniel Nyblinin (1856–1923) taideteoskuvien alkuperäiset lasinegatiivit vuosilta 1879–1904 on digitoitu ja katsottavissa verkossa. Nyblin kuvasi lasinegatiiveille suomalaista taidetta usein tuoreeltaan teosten juuri valmistuttua tai niiden ollessa ensi kertaa esillä näyttelyissä. Aineisto on saatavissa myös avoimena datana.

Hugo Simbergin jäljillä – valokuvia, kirjeitä ja luonnoksia Kansallisgallerian kokoelmista
Tällä sivustolla avautuu mahdollisuus tutustua taiteilija Hugo Simbergin (1873–1917) elämään, taiteen tekemiseen ja sen lähtökohtiin taiteilijan omien valokuvien, kirjeiden ja luonnosten avulla. Valokuvat ovat saatavissa myös avoimena datana ja Flickrissä.

Leikekokoelman taiteilijaviitekortit
Viitekortit ovat avain leikekokoelman mikrofilmattuihin leikekirjoihin vuosilta 1897–1980. Viitekortit sisältävät hakutiedot myös vuosien 1891–1896 suomalaisten sanomalehtien taiteilijoihin liittyvästä kuvataidekirjoittelusta.

Paul Sinebrychoffin kirjearkisto
Paul ja Fanny Sinebrychoff keräsivät Suomessa ainutlaatuisen taidekokoelman vanhaa eurooppalaista taidetta. Tähän sähköiseen kirjearkistoon on kerätty ne, vuosina 1895–1909 kirjoitetut kirjeet, jotka käsittelevät kokoelman hankintaa. Sivustolla voi tutkia kirjeitä ja lukea sisällöt suomeksi ja ruotsiksi.

Suomen Taideyhdistyksen pöytäkirjat liitteineen vuosilta 1846–1901
Kansallisgalleria on digitoinut ja julkaissut verkossa syntyorganisaationsa Suomen Taideyhdistyksen pöytäkirjat liitteineen vuosilta 1846–1901. Pöytäkirjat ovat keskeinen osa Taideyhdistyksen arkistoa, joka kuuluu Kansallisgallerian arkistokokoelmiin. Pöytäkirjojen joukossa on mm. yhdistyksen perustamisasiakirjat, ensimmäiset jäsenluettelot, tietoja taideteoshankinnoista ja näyttelyistä sekä johtokunnalle lähetettyjä kirjeitä taiteilijoilta.

Luettelot

Kirjastoon saapuvat lehdet

Leikekokoelmat

Mikrofilmatut artikkelit taiteilijoista vuosilta 1981–1999

Mikrofilmikorteilta luettavissa oleva aineisto

Taiteilijakirjekokoelman tiivistetty luettelo

Avoin data >