Kansallisgallerian kuvakokoelmat myöntää kuvien käyttöoikeuksia julkaisu- ja tutkimuskäyttöön sekä lukuisiin muihin tarkoituksiin.

Kuvakokoelmilta voit tilata taideteoskuvia Ateneumin taidemuseon, Nykytaiteen museo Kiasman ja Sinebrychoffin taidemuseon kokoelmateoksista ja tietyin rajoituksin koko Kansallisgallerian arkistokokoelmien aineistoista.

Ateneumin, Kiasman ja Sinebrychoffin taidemuseoiden kokoelmateoksiin voi tutustua Taidekokoelmat verkossa -palvelussa. Kansallisgalleria on vapauttanut lähes 12 000 teoskuvaa CC0-lisenssillä.
-merkityt kuvat ovat vapaasti kaikkien käytettävissä, eli jaettavissa, muokattavissa ja hyödynnettävissä missä tahansa, esimerkiksi opetuksessa, tutkimuksessa, sisältäen myös kaupallisen käytön. Kuvat ovat vapaasti käytettävissä, sillä teoksen tekijänoikeuden suoja-aika (70 vuotta taiteilijan kuolemasta) on päättynyt. Kuvat ovat jpg-kuvia.

Vapaasti käytettävissä olevia korkearesoluutioisia teoskuvia on osoitteessa
https://www.flickr.com/photos/finnishnationalgallery/

Painotarkoituksiin tarvittavat muut korkearesoluutioiset kuvat tulee tilata Kuvapalvelusta. Tilatut kuvat toimitetaan digitaalisina linkkipalvelun välityksellä. Kansallisgallerian kuvakokoelmat tekevät kuvankäyttösitoumukset tilaajien kanssa. Kuvien käytöstä peritään maksu.

Julkaistaessa on mainittava ainakin taiteilija, teos, vuosi, erilliskokoelma, Kansallisgalleria / museo ja Kansallisgalleria / valokuvaajan nimi.

Laajemmin kuva-arkiston kuviin ja tietokantoihin pääsee tutustumaan Kansallisgallerian arkistokokoelmien tiloissa. Käynnistä on sovittava erikseen.

Tiedustelut ja tilaukset sähköpostitse osoitteeseen kuvakokoelmat(at)kansallisgalleria.fi. Ilmoitathan mahdollisimman tarkat tiedot tilattavasta kuvasta, käyttötarkoituksesta, painosmäärästä ja mahdollisista kieliversioista.

Tekijänoikeuksista taideteoskuvissa

Taideteoskuvissa tekijänoikeuden haltijoita ovat sekä taiteilija että valokuvaaja. Taideteosten tekijänoikeudet ovat voimassa 70 vuotta taiteilijan kuolemasta ja valokuvan osalta suoja on 50 vuotta kuvan ottamisvuodesta. Kansallisgallerialle maksettava kuvankäyttökorvaus kattaa valokuvaajan tekijänoikeusmaksun. Kuvien tilaaja vastaa tämän lisäksi mahdollisista taiteilijan tekijänoikeuskorvauksista oikeudenhaltijoille, jos taiteilijan tekijänoikeus on voimassa. Oikeudenhaltijoita voivat olla joko taiteilijat, perikunnat tai tekijänoikeusjärjestö Kuvasto ry, jotka myöntävät edustamiensa oikeudenhaltijoiden käyttöluvat. Kuvaston verkkosivuilla on lista järjestön kanssa sopimuksen tehneistä taiteilijoista ja perikunnista. Kuvapalvelussa on joidenkin tekijänoikeuden haltijoiden yhteystiedot, joilla ei ole sopimusta Kuvaston kanssa.

Ajankohtaisten näyttelyiden lehdistökuvat ovat museoiden lehdistösivuilla. Muuhun kuin ajankohtaiseen tiedotuskäyttöön tarkoitetut kuvat tulee aina tilata Kansallisgallerian kuvakokoelmista.