Museopuhetta kulisseista

Taideteosten salainen elämä, röntgenkuvausta museossa

Röntgenkuvauksen avulla voidaan tutkia taideteoksen rakennetta kuten kankaan ja maalipinnan kuntoa, konservointihistoriaa sekä näkyvän maalipinnan alla olevia aiempia sommitelmia. Röntgenkuvaus on käyttökelpoinen menetelmä myös aitoustutkimuksissa. Konservaattori Katariina Johde kertoo, miten Kansallisgallerian uusien laitehankintojen myötä röntgenkuvaus on muuttunut muutaman vuoden aikana analogisesta digitaaliseksi. Tämä on tuonut mukanaan uusia mahdollisuuksia sekä kuvien analysointiin että kuvauskohteiden valintaan.

Lue lisää ›

Nyt ja sadan vuoden kuluttua

Museot ovat laitoksia, jotka hankkivat ja säilyttävät kokoelmia suojatakseen kulttuurista ja tieteellistä perintöä. Museoiden keskeinen tarkoitus on huolehtia kokoelmien säilymisestä tuleville sukupolville. Tämä on kirjattu UNESCO:n alaisen Kansainvälisen museoneuvoston eettisiin periaatteisiin. Ne kuuluvat museoammatillisen työn kulmakiviin. Usein ajatellaan, että säilyttämisen aikajänne on vähintään sata vuotta tästä eteenpäin.

Lue lisää ›

Kokoelmatiedossa riittää työtä ihmiselle ja koneelle

Museoliiton Kokoelmatiedot talteen ja käyttöön –seminaari keräsi yhteen kokoelmatyön ajankohtaisia teemoja ja kehityssuuntia. llmassa väreili myös ikuisuuskysymyksiä. Kokoelmahallinnan amanuenssi Johanna Helin kirjoittaa seminaarin herättämistä ajatuksista kokoelmahallintajärjestelmän vaihdoksen kynnyksellä.

Lue lisää ›

KOKOELMAT KUVIKSI

Flo Kasearun teos Uprising (The Aircraft) on tuotu Kiasman viidennen kerroksen näyttelytilaan kuvausta varten. On maanantai, museo on kiinni, ja valokuvaaja voi tehdä työtään rauhassa. Teos hankittiin Kansallisgallerian kokoelmaan joulukuussa 2016. Nyt, ARS17-näyttelyn ollessa esillä, löytyy valokuvaamiselle sopiva hetki.

Lue lisää ›

KUKA PELKÄÄ LASKENTATAULUKOITA!

Kansallisgalleriassa on käynnissä kärkihanke, josta harva museon ulkopuolella tietää. Se ei ole salaisuus, mutta se on osa enimmäkseen näkymättömäksi jäävää museotyötä. Se liittyy yli 150-vuotiaan kokoelmamme hallintaan ja hoitoon. Jos olisi kyse historiallisesta rakennuksesta, se olisi kattava peruskorjausoperaatio. Kun se on tehty, kaikki toimii paremmin ja vastaa nykyajan vaatimuksia, vaikka ulospäin näyttäisi samalta kuin ennenkin. Meidän remonttimme on kokoelmahallintajärjestelmän uudistusprojekti.

Lue lisää ›

Museounelmia

Miten toimia museotyön puitteissa oikeudenmukaisuuden, tasa-arvon, luonnon monimuotoisuuden säilymisen ja ihmisarvon kunnioittamisen hyväksi? Mikä on museoiden rooli suhteessa nykyisen maailmantilanteemme polttaviin ekologisiin ja sosiaalisiin ongelmiin? Tällaisia kysymyksiä pohti eri puolilta maailmaa saapunut monilukuinen joukko museoihmisiä yhdessä alan vuotuisista konferensseista kesäkuun lopulla. Samat kysymykset ovat ajankohtaisia myös suomalaisessa keskustelussa.

Lue lisää ›

Luetteloinnin ylistys

Museot ovat suositumpia ja tunnetumpia kuin koskaan. Kansainvälisestä museobuumista alettiin kohista jokunen vuosi sitten. Nyt ne näkyvät ja kuuluvat valtamediassa, sosiaalisessa mediassa ja ihmisten välisissä kohtaamisissa tavalla, josta aikaisemmin saattoi vain uneksia.

Lue lisää ›